De paden op, de lanen in...

Landgoed Plantloon, een dijk van een wandeling

Het Landgoed Plantloon is in eigendom bij Natuurmonumenten en maakt onderdeel uit van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Plantloon is een landgoed dat niet alleen wat betreft de natuur, maar ook cultuurhistorisch waardevol is.

Karakteristiek zijn de prachtige Villa Plantloon, de oude boerderijen, statige lanen, de Turfvaart van rond 1400, oude dijken en kades en overblijfselen van de houtproductie.

Wandel mee door Landgoed Plantloon en maak kennis met een aantal markante bezienswaardigheden.

Heemkundekring De Ketsheuvel heeft i.s.m. Natuurmonumenten een prachtige route uitgezet, waarin alle facetten terugkomen. De lengte van de route is ca. 5 kilometer.

De routebeschrijving is onder andere verkrijgbaar bij de VVV Kaatsheuvel en restaurant Het Galgenwiel in Waalwijk (tevens beginpunt wandeling).

Interesse om met een groep de wandeling met een ervaren gids te maken, neem dan gerust contact met ons op voor meer infomatie.
Wandeling Plantloon foto
Het vredesmonument

Langs tastbare herinneringen van de Tweede Wereldoorlog (fietstocht)

Deze fietsroute is samengesteld door de Stichting Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, gemeente Loon op Zand. Deze stichting heeft op 29 oktober 1994 een vredesmonument onthuld ter gelegenheid van de 50-jarige bevrijding van onze gemeente. Dit monument is voor de ouderen onder ons een monument ter nagedachtenis aan slachtoffers, voor de jeugd is het een monument dat staat voor vrede.

Bij dit monument wordt jaarlijks op 4 mei de Dodenherdenking van de gemeente Loon op Zand gehouden.
 

Met deze fietstocht willen de Stichting, alsook de heemkundekring De Ketsheuvel, proberen de nog tastbare herinneringen aan de Tweede Oorlog aan u te tonen. Het einddoel van deze fietstocht is het genoemde Vredesmonument.

Download de fietstocht hier.

Wandelroute langs een explosief verleden

Wandel mee langs een vijftal objecten die herinneren aan het explosieve verleden van het bosgebiedje de M.A.St. Deze voormalige Munitions Ausgabe Stelle van de Duitsers is op 5 september 1944 opgeblazen. Met een smartphone kun je langs de route via QR-codes meer lezen over de bomkraters, de loopgraaf en andere nog zichtbare elementen.
 

Volg de witte pijltjes tijdens je route, scan de bordjes met info onderweg.


Download hier de route app
Heemkundekring de Ketsheuvel
Hoofdstraat 32 te Kaatsheuvel
Terug naar boven